21 Aralık 2011 Çarşamba

USB Bellekten Windows 7 Kurma


Microsoft'un yeni işletim sistemi olan Windows 7’yi bilgisayar sistemine hızlıca kurmak oldukça kolay. İhtiyacınız olan tek şey en az 4 Gbyte kapasiteli bir USB bellek ve sistemi USB’den Boot eden bir anakart. 
Windows 7 CD’sini USB bellekten  kurmak oldukça kolay ve performanslı. Özellikle Netbook sistemler gibi optik sürücüsüne sahip olmayan sistemler için bu büyük bir avantaj.


USB Bellekten Windows 7'den Kurma Basamakları
1. USB Belleği Sisteme Takın

İlk olarak en az 4 Gbyte büyüklüğünde olan USB belleği sisteme takın. Bu belleğin sistem tarafından kurulmasını bekleyin ve başlat menüsünde yer alan komut satırına “CMD” komutunu girerek "Enter" tuşuna basın.

"Diskpart" komutunu yazın.

Bu komutu girdiğinizde karşınıza DOS ekranı açılacak. İşte bu bölümün komut satırına “Diskpart” komutunu yazın ve "Enter" tuşuna basın. 


2. Sistemdeki Diskleri Görmek

Yeni çıkan pencereye geçin ve sistemdeki diskleri görmek için “List Disk” komutunu yazın. USB belleğin hangi disk’e göre atandığını bulmanız gerekiyor. Bunu yapmazsanız sistemde yer alan sabit disklere zarar verebilirsiniz.

"List disk" komutunu mutlaka çalıştırın.

Dikkat etmeniz gereken nokta USB'nin bağlı olduğu Disk adı. Bizim örneğimizde 8 GByte’lık bir USB disk kullandık. Sizlerin de göreceği gibi 8 GByte'lık dik 7663 MByte olarak görünüyor, bu da DISK 1'e denk geliyor.

3. Diskleri Seçmek

USB belleğimiz örnekte DISK 1 olarak görünüyor.  Sistemimizde tek bir sabit disk olduğunda taktığımız USB disk  ikinci disk olarak görünüyor. Sistemin sabit diski burada DISK 0 ve USB bellek de DISK 1 olarak görünüyor. İki sabit diskli sistemde USB bellek disk 2 olarak görünecektir. Bu yüzden mutlaka dikkat edilmeli.

"Select Disk (USB belleğin atacağı harf)" komutunu girin.

Örneğimizde USB bellek DISK 1 olarak göründü. Bu yüzden de komut satırına "select disk 1" komutunu giriyoruz. 

4. Diski Temizlemek

Select Disk komutunu girdikten sonra, sıra geldi USB belleğin içini temizlemeye. USB bellek “Clean” komutu ile silinir. Burada yapacağınız bir hatanın geri dönüşü yok. Bu yüzden dikkat edilmeli.
Diski temizlemek için "Clean" komutunu kullan.

Clean, USB belleğin birimini siler. Bellekte yer alan tüm bilgiler silinir. Bu komut Windows'un "Birimi Sil" komutu ile eş. 

5. Birimi oluştur

USB belleğinin birimini sildik. Şimdi bu belleğin birimini oluşturmamız gerekiyor. Bunun için “Create Partition Primary” komutunu yazmak yeterli.

"Create Partition Primary" komutu birimi yeniden oluşturur.

Burada fazla bir müdahale etmiyoruz. 32 GB’lık bir ürün olsa bile USB belleğe farklı birimler oluşturmuyoruz. Bu oldukça önemli. 

6. Birimi Seç

Birimi seçtikten sonra var olan birimi oluşturmak gerekiyor. Tek bir birim oluşturduğumuz için “select partition 1” komutunu kullanmamız yeterli. Bu komut yine aynı pencerede komut satırına yazılıyor.

"Select Partition 1" komutunu kullan.

Biz örneğimizde tek bir birim oluşturduk. Profesyonel kullanıcılar elbette birden çok birim oluşturabilirler. Böyle bir  durumda Select Partition 1yerine Select Partition 2 ya da Select Partition 3 komutları yazılabilir.

7. Birimi Çalıştır

Birimi oluşturmak ve seçmek tek başına yeterli değil. Bu ürünü sabit disklerde olduğu gibi aktif hale getirmek gerekiyor. Dolaysıyla komut satırına “active” komutunu girmek gerekiyor.

Aynı pencereye "active" komutunu yazın.

Bu oldukça önemli bir komut. Bu komutu yazmazsanız bir sonraki adımlar boşuna yapılmış olur.

8. Birime Format İşemi

Sıra geldi format işlemine. Burada Fat32 dosya formatını kullanmak şart. NTFS ve benzeri dosya formatlarını kullanmayın. Yapılması gereken “format fs=fat32” komutunu girmek.

Disk’i biçimlendirmek şart. "Format fs=fat32" komutunu kullanın.

Fat32 dosya sistemini kullanmanız şart. NTFS ve FAT16 dosya formatlarında bu işlem çalışmıyor. 

9. Birimi Atama

Format işlemi bitti. Geriye pek bir şey kalmadı. Yapmanız gereken “assign” komutu ile birimi atamak. Bu yapıldığında USB belleğiniz sistem tarafından bir harf alır.

"Assign" komutundan sonra pek bir şey kalmadı.

USB belleğinizin harfini mutlaka bilmeniz gerekiyor. Masaüstünde yer alan Bilgisayarım ikonun çift tıkladığınızda USB belleğiniz görebilirsiniz. USB belleğin harfini buradan okuyabilirsiniz.

Bunları öğrendikten sonra DISKpart ekranından çıkmak gerekiyor. Exit komutu ile bu ekran kapanır. 

10. Windows 7’yi USB Belleğe kopyala
Sıra geldi son işlemeWindows 7 CD’sini USB belleğe kopyalamalısınız. Buişlem için Xcopy (Optik sürücüye atanan harf):\*.* /s/e/f (USB belleğe atanan harf):\ komutunu kullanacağız. 

Bizim örneğimizde optik sürücümüz “D” harfini USB belleğimiz de “E” harfini kullanıyor. Böyle bir durumda komutumuz “Xcopy d:\*.* /s/e/f e:\” olmalı.
Windows 7 ISO dosyası ile işlem yapmak isteyen kullanıcılar da aynı yöntemi kullanabilir. Sanal sürücüye atanan harfi kullanmak yeterli.

Başlat menüsünden CMD komutunu ardından da Xcopy uzantılı komutu girin. .

Windows 7 CD’sini sabit disk’e (Örn: C:\Windows7) kopyalayan kişilerde durum biraz daha farklı. Burada Windows 7 klasörünün C sürücüsünün altında olduğunu varsayalım. O zaman “ “Xcopy c:\windows7\*.*  /s/e/f  e:\” olarak değiştirilmeli. 

Hepsi bu kadar. Anakartın BIOS’undan USB-HDD Boot seçeneğini işaretleyin. USB belleği sisteme takın ve Windows 7 kurulum işleminiburadan başlattın.

Not: shiftdelete.com'dan alıntıdır.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder